Nak resepi? Nahhhh....
BAHAN-BAHAN:
400gm ketam
400gm udang
400gm ikan
400gm sotong
4 biji telur
300gm tauge | dicelur
1 biji timun | dihiris
1 biji sengkuang | dihiris
4 keping tauhu basah | digoreng
400gm ikan
400gm sotong
4 biji telur
300gm tauge | dicelur
1 biji timun | dihiris
1 biji sengkuang | dihiris
4 keping tauhu basah | digoreng
BAHAN KUAH:
300gm kacang tanah | dibuang kulit dan dikisar
20gm cili kering | dikisar
10 biji bawang merah | dikisar
5 ulas bawang putih | dikisar
100ml air asam jawa
100gm gula pasir
150ml minyak masak
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan ketam, udang, ikan dan sotong dengan tepung dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Untuk membuat kuahnya, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
3. Masukkan kacang kisar bersama air asam jawa. Kacau hingga sebati.
4. Biarkan hingga kuahnya mendidih dan menjadi pekat.
5. Apabila pekat, angkat dan hidangkan bersama ketam, udang, ikan dan sotong goreng tadi.
2. Untuk membuat kuahnya, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
3. Masukkan kacang kisar bersama air asam jawa. Kacau hingga sebati.
4. Biarkan hingga kuahnya mendidih dan menjadi pekat.
5. Apabila pekat, angkat dan hidangkan bersama ketam, udang, ikan dan sotong goreng tadi.
Malam buat, blh pgi makan kt kedai
Lokasi: Warung Hijau Rojak Sotong, Melaka.
Lokasi: Warung Hijau Rojak Sotong, Melaka.
Share dan tag kwn2

loading...
0 comments Blogger 0 Facebook
Post a Comment